Fordelene ved at prioritere sin søvn

De fleste af os ved, at søvn er vigtig. Vi får måske ikke altid så meget, som vi burde, men vi forstår konsekvenserne af utilstrækkelig hvile. Kvalitetssøvn er derimod ofte overset. Søvn af høj kvalitet har enorme fordele for vores fysiske og mentale velbefindende, og det er vigtigt at forstå, hvordan kvalitetssøvn ser ud, hvis vi skal høste disse fordele.

Hvad er kvalitetssøvn?

Søvnkvalitet defineres ved mængden af tid, der bruges i hver fase af søvncyklussen. Hver nat bevæger din hjerne sig gennem to hovedstadier af søvn – let og dyb – og fire forskellige faser, der udgør hvert stadie. Under den lette søvn (også kendt som non-REM eller NREM) slapper din krop af, din vejrtrækning bliver langsommere, og din hjerneaktivitet falder. Under den dybe søvn (eller REM-søvn) oplever du øget hjerneaktivitet, levende drømme og et fald i kropstemperaturen. 

Faserne af den dybere NREM-søvn (N3) og REM-søvn er de vigtigste for kvaliteten af søvnen. Når disse to faser ikke forekommer på grund af mangel på tilstrækkelig hvile eller forstyrrelser i vores naturlige rytme, risikerer vi at føle os mere trætte i løbet af dagen og få svært ved at koncentrere os eller huske ting, vi har lært. Så hvordan sikrer du dig, at du får nok kvalitetssøvn? 

Tips til bedre søvn 

Etabler en konsekvent rutine ved sengetid

Når du går i seng på samme tid hver aften, hjælper det med at regulere din krops naturlige rytme, så den bedre kan forberede sig på en afslappende søvn, når det er tid til at gå i seng. Sørg for, at de aktiviteter, du deltager i, inden du går i seng, er beroligende snarere end stimulerende; at læse en bog eller lytte til afslappende musik kan være en god måde at falde til ro på, inden lyset slukkes!  

Reducer eksponeringen for blåt lys

Blåt lys fra elektroniske apparater som telefoner, tablets, bærbare computere og tv’er kan forstyrre vores døgnrytme ved at undertrykke melatoninproduktionen, som signalerer til vores krop, at det er sengetid. For at reducere virkningerne på din søvnkvalitet kan du prøve at begrænse din tid på skærmen, inden du går i seng, eller bruge briller, der blokerer for blåt lys, hvis det bliver for fristende at scrolle gennem sociale medier!

Overvej at bruge en tyngdedyne

Hvis du har svært ved at få en god nats søvn, kan du med fordel bruge en tyngdedyne. En tyngdedyne skaber en øget produktion af melatonin og hjælper dig med at dale hurtigere til drømmeland. Så hvis dine nætter har været hårde på det seneste, hvorfor så ikke overveje en tyngdedyne?

Motionér dagligt

Regelmæssig motion hjælper med at opretholde en sund vægt, hvilket igen fremmer bedre søvnvaner; motion øger dog også vågenheden, hvilket betyder, at du skal forsøge at undgå at motionere for tæt på sengetid! Sigt efter mindst 30 minutter om dagen, enten gennem struktureret motion eller blot ved at gå afslappede ture i løbet af dagen!  

Men med blot nogle få enkle livsstilsændringer som f.eks. at etablere en konsekvent sengetidsrutine, reducere eksponeringen for blåt lys og motionere dagligt kan vi høste alle de fordele, der er forbundet med en god og afslappet søvn! Begynd at foretage små ændringer allerede i dag, og snart vil du opleve, at du får bedre nætter med en restituerende søvn!