Mindfulness øvelser du kan lave derhjemme

Har du lidt for meget rod i dit hoved i din hverdag? Det kan bunde i for mange bekymringer og dårlige tanker. Mindfulness kan hjælpe dig med at slappe af i hovedet samt lære dig at befinde dig i nuet. Derudover kan mindfulness øvelser hjælpe dig med at lade dine batterier op, inden du igen skal yde noget. Her får du 2 øvelser, som du kan lave derhjemme. Prøv dem gerne af i 1-2 måneder for at se en ændring i din hverdag. Du kan desuden læse mere om, hvordan du sniger mindfulness ind i en travl hverdag på e-news.dk.

Mindfulness øvelser i form af bodyscan eller kropsscanning

Et såkaldt bodyscan er en øvelse, der kan forløbe på mange måder, men helt generelt handler det om at mærke din krop. Men ydermere skal denne øvelse også lære dig at mærke din krop venligt og ømt. At mærke din krop kan hjælpe dig med at komme ud af dit propfyldte hoved og fokusere på din krop i stedet. Når du mærker din krop og dine bevægelser, tvinger du automatisk dit hoved til at være i nuet. Et bodyscan kan både udføres med åbne og lukkede øjne, mens du sidder, ligger eller står op. Det er helt op til dig.

 

 • Fokusér på din krop. Sørg for at afspænde hele din krop. Vær samtidig opmærksom på dit åndedræt.
 • Start med at fokusere på en af dine fødder. Vær fuldt ud til stede i denne fod. Herefter kan du begynde at bevæge opmærksomheden op gennem benet og til resten af din krop. Husk vejrtrækningen.
 • Vær opmærksom på, hvordan din krop har det, men du bør ikke være fordømmende. Acceptér din krop.
 • Presser der sig tanker på, lader du dem blot passere. Du må gerne notere dem og acceptere, at de nu engang er der, men du skal ikke bruge unødvendig energi på tankerne.
 • Mærk afslutningsvist hele din krop i dette øjeblik.
 • Du kan nu åbne øjnene. Forsøg at blive i denne tilstand, hvor du har fuldt fokus på dine kropslige erfaringer.

Mindfulness øvelser i form af åndedrætsmeditation

Der er mange måder at meditere på, men her får du en lille guide til en nem mindfulness-øvelse, som du kan lave flere gange om dagen.

 • Sid ned. Koncentrér dig om at lade dit åndedræt falde til ro. Det gør du ved at fokusere på din krop. Mærk dine arme, ben og fødder. Mærk den kontakt, som du har til jorden eller til stolen.
 • Mærk efter. Hvordan har din krop det? Har du spændinger eller andre smerter? Du bør ikke spænde i kroppen, men derimod slappe af. Du skal dog forsøge at acceptere din krop, som den er.
 • Vær nu opmærksom på hvilke tanker, der opstår i dit hoved. Er de forstyrrende? Hvad end der dukker op, skal du forsøge at lade det passere.
 • Hav hele tiden fokus på din vejrtrækning. Dit åndedræt skal forblive roligt og ubesværet.
 • Afslut med at tage en dyb indånding og mærk hele din krop. Du kan nu åbne øjnene.

 

Hvis du har brug for flere guides, kan du finde mange lydfiler, der guider dig igennem mindfulness øvelserne på nettet. Rigtig god fornøjelse.