Alt du skal vide om kalorier

Ved du, hvad en kalorie er? Hvor mange kalorier er der i et stykke pizza? Hvor mange kalorier har du brug for om dagen? Hvis du ikke kender svarene på disse spørgsmål, skal du ikke være bekymret – du er ikke alene. I dette blogindlæg vil vi diskutere alt, hvad du har brug for at vide om kalorier. Vi vil dække, hvad de er, hvor mange der er i forskellige typer mad, og hvor mange du har brug for om dagen. Vi vil også aflive nogle almindelige myter om kalorier. Ved slutningen af dette indlæg vil du være ekspert i dette vigtige emne. Hvis du vil tabe dig, så læs mere på Arono.dk.

Så hvad er en kalorie? En kalorie er en enhed for energi. Når du hører folk tale om at “forbrænde kalorier”, henviser de til det faktum, at din krop bruger energi (i form af kalorier) til at udføre forskellige funktioner. Når du f.eks. går, forbrænder din krop kalorier for at bevæge dine muskler. Kalorier findes i alle typer mad og drikkevarer, herunder kulhydrater, fedt, proteiner og endda alkohol.

Nu hvor vi ved, hvad en kalorie er, skal vi diskutere, hvor mange kalorier der er i forskellige typer fødevarer. Et stykke ostepizza fra Domino’s indeholder f.eks. 250 kalorier. En Big Mac fra McDonald’s indeholder 550 kalorier. Og en Starbucks Frappuccino har 290 kalorier.

Hvor mange kalorier om dagen? Svaret på dette spørgsmål afhænger af en række faktorer, herunder din alder, dit køn, din højde, din vægt og dit aktivitetsniveau. En gennemsnitlig voksen har dog brug for omkring 2000-2500 kalorier om dagen. Det kan virke som meget, men husk, at selv simple aktiviteter som at gå en tur forbrænder kalorier. Lad os nu aflive nogle almindelige myter om kalorier.

Først og fremmest er ikke alle kalorier lige meget værd. Bare fordi to fødevarer har det samme antal kalorier, betyder det ikke, at de er lige sunde (eller usunde). For eksempel har et stykke kage det samme antal kalorier som en banan – men vi ved alle, at bananen er den sundere løsning. Det samme gælder for kalorier fra fedt i forhold til kalorier fra kulhydrater. Det er ikke nødvendigvis sandt, at “fedt gør dig fed” – det er faktisk mere kompliceret end som så.

For det andet kan man ikke “brænde” en dårlig kost af med motion. Hvis du spiser usund mad og derefter løber en tur, vil du måske forbrænde nogle kalorier – men du vil sandsynligvis også ende med at føle dig træt og sulten. Det er lige så vigtigt at spise sund mad som at være aktiv, når det gælder om at holde en sund vægt.

Endelig skal du ikke falde i den fælde, at du tror, at det vil hjælpe dig med at tabe dig ved at spise færre måltider. Det er faktisk bedre at spise mindre måltider oftere i løbet af dagen. Du kan også følge kostplaner struktureret efter kalorier – fx denne på 800 kcal.