Oplevelser i det smukke danske efterår

Græskar

Bladene falder af træer og buske, og farverne ændrer sig fra grønne til brune, gule og dybrøde nuancer. Kastanjerne falder ned fra trætoppene og samles sammen i store bunker af voksne, der med røde kinder og stjerner i øjnene lægger dem i muleposer og små tasker for at tage dem med hjem. Her samles de omkring køkkenbordet, og i fællesskab laves der små kastanjedyr. På samme tid hygger kærestepar derhjemme, mens de deler et tæppe i sofaen og læser af hver sin bog med en kop varm kakao i hænderne. Stearinlysene flakker blidt og kaster lange skygger op væggen, mens ilden brænder lystigt i pejsen.

Udenfor rusker vinden i træerne, mens den med rasende fart suser gennem gader og over marker, hvor Danmarks befolkning samles bag ruderne og putter sig foran TV’et. Det er efterår i Danmark. Dagene bliver mørkere og kan godt føles lidt lange. Det er mørkt, når man står op, og snart er det også mørkt, når man kommer hjem igen. Heldigvis står vinterferien for døren, og der er masser af spændende ting at lave – både i uge 42 og i resten af oktober og november. Hvis du mangler inspiration til at få tiden til at gå, mens vi venter på den kronede julemåned, så læs med her. Der er nemlig et utal af skjulte skatte gemt rundt omkring i Danmark, som bare venter på at få besøg!

Gys og gru i Tivoli

Halloween græskar

Oktober er også for mange lig med Halloween, og det skorter ikke på Halloween-events rundt omkring i landet.

Den amerikanske tradition Halloween er for alvor ved at have gjort sit indtog i danskernes hjerter, og hos mange danskere er oktober nu lig med Halloween, og alt hvad der dertil hører. Det er græskarlygter, uhyggelige historier, festlig og skræmmende dekorationer og Halloweenfester. Hvis Halloween er noget, du synes godt om, så er der en række arrangementer rundt om i landet, der lægger op til et gedigent Halloweengys. Det kan blandt andet stærkt anbefales at tage til Halloween i Tivoli, hvor der ikke bliver gået ned på udstyret og dekorationerne. Der er noget for alle aldre og mange af tingene, man kan lave i Tivoli i løbet af oktober, er ren hygge med kun en lille snært af uhygge. Der er blandt andet sjovt boder fyldt med lækkerier som heksepunch, brændte mandler og håndlavede flødeboller. Rasmus Klump kommer også forbi, og Tivolihaven er smukt pyntet op med smukke græskarlygter, masser af lys – der er en helt gennemført Halloween- og efterårsstemning.

Hvis du mere er til rigtig uhygge og skræk, så kan Tivoli også imødekomme det. Du kan for eksempel besøge Hospitalet, hvor de stakkels patienter stadig ligger længe efter, at selve hospitalet blev lukket. Gå ned i de mørke og fugtige gange og se, hvad – eller hvem – der gemmer sig i hjørnerne – hvis du altså tør.

Tag et smut til Bornholm

Hvis du ikke nødvendigvis er så meget til gys og gru, så er der mange andre ting, du kan give dig til at lave i de mørke efterårsmåneder. En anden virkelig skøn ting, du kan gøre, er at tage færgen over til Bornholm. Den lille ø er fuldstændig fantastisk på denne tid af året, og den er næsten helt øde for turister – trods det er der dog masser at lave. I kan for eksempel besøge det skønne Hammershus eller se det vidunderlige kunstmuseum i samme område. Ellers kan I trække i vandrestøvlerne og begive jer gennem Ekkodalen på en frisk og klar morgen – her kan I endda campere, hvis I føler jer eventyrlystne, så længe I husker det varme udstyr.

I kan også besøge det smukke Melsted Badehotel, som ligger på en skøn sandstrand lige syd for Gudhjem. De har forskellige opholdspakker blandt andet specielle oktoberpakker og golfpakker, hvis man er til det. Det er muligt at afholde konferencer på badehotellet, og de har en skøn restaurant, der laver der dejligste mad.  

En anden mulighed er at besøge den lille, særegne by Østermarie, hvor de, der søger underholdning, og som gerne vil bruge lidt tid på at træne deres strategiske evner, kan deltage i den lokale månedlige pokerturnering, som afholdes af en lokal ildsjæl. Derudover er der er skøn, old school musik og lækker mad på Gæstgiveren, og Hummerhytten lægger lokaler til et exceptionelt lækkert kulinarisk eventyr. Kort sagt så har Bornholm noget for enhver, og det kan helt sikkert anbefales at besøge den skønne ø i løbet af efteråret.

Haunted House, Vejle – Dystopia

Hvis du er til full on skræk og gys, så er det Dystopia Haunted House i Vejle, du skal besøge. For sjette år i træk åbner de dørene til den bedste skrækoplevelse nogensinde. Temaet i år er Inferno, hvor deltagerne skal rejse igennem dødsriget for at redde sin sjæl. Der findes tre forskellige skræmmeniveauer, men selv den mildeste garanterer, at du bliver skræmt! Det er helt sikkert et besøg værd, hvis man er til haunted house-oplevelser, men du skal skynde dig in på hjemmesiden og bestille billetter – de ryger nemlig hurtigt.

Øvrige begivenheder

Der er mange andre ting på tapetet i Danmark i de løbende måneder, blandt andet så åbner DAC – Dansk Arkitekt Center op for at du kan lege arkitekt for en dag. Glyptoteket i København har nogle spændende udstillinger og aktiviteter klar til dig, mens Utzon Center har Halloweenarrangementer, ligesom du også kan opleve en skøn Halloweenkoncert i Musikkens hus og kæmpe Halloweenarrangement i Tivoli Friheden i Aarhus.